ULUSLARARASI Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prof.Dr. Tezer Kutluk, kanser hastalığının mucize niteliğinde tek bir çözümü olmadığını, ancak amansız bir hastalık olmaktan çıktığını söyledi.
155 ülkede 800′den fazla dernek üyesiyle dünyada kanserle savaşan sivil toplum örgütlerinin en büyüğü UICC’nin Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Antalya’da, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıya Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Antalya Şube Başkanı Dr. Kadri Yakut, Antalya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Murat Özdemir ve Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan da katıldı.
Kanserin yaşam süresinin uzaması ve artan nüfusla büyüyen bir problem olduğunu belirten Prof. Dr. Kutluk, “Her yıl 14 milyon kişi kanser oluyor. Bu 14 milyon kişinin 8 milyonu kaybediliyor. Eğer müdahale edilmezse sadece nüfus artışının etkisiyle 2015 yılında 30 milyona doğru gidiyor” diye konuştu. Buna paralel olarak kanserden ölen sayısının da 17 milyon düzeyine geleceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kutluk, ancak kansere bağlı 8 milyon ölümden 4 milyonunun 30 69 yaş arasında erken ölüm olduğuna dikkat çekti, bunların önlenebilir ölümler kategorisine girdiğini söyledi.
Tüm kanserlerin 3′te 1′inin önlenebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kutluk, kanser nedenlerinin başında gelen tütün ürünlerinin, dünyada her yıl 1.5 milyon insanın bu hastalığa yakalanmasına yol açtığını söyledi. Tütünün ardından kilo fazlalığı, Türkiye için tuzun kanser nedenleri arasında geldiğini belirten Prof. Dr. Kutluk, şunları söyledi:
“Kanser tedavisinde baş döndürücü gelişmeler var. Artık klasik radyoterapi, kemoterapi, cerrahi yanında gelişmelerle kanser tedavisinde başarı bir adım bir adım yukarı gidiyor. Kanser tek bir hastalık olmadığı için öyle mucize tek bir çözüm yok. Tek bir tane çözüm yok. Ama her gün basamak basamak daha iyiye gidiyor. Kanser artık amansız bir hastalık olmaktan çıktı. Kesin. Erişkin tedavisinde başarı yüzde 70′lere geldi. 1960′lı yıllarda bu tedavi başarısı yüzde 10 20′ler düzeyindeydi. 50 yıl içinde bu kadar ilerleme devrim niteliğinde. Çocuk kanserlerinde başarı ise yüzde 85′lere ulaştı.”
Prof. Dr. Kutluk, ayrıca, kanserin dünyaya her yıl 1.2 trilyon dolar civarında maliyeti olduğunu aktardı. Ortaya çıkan bu maliyetle zengin ülkelerin bile baş edemeyeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kutluk, gelecek 20 yıl içinde kanserle birlikte bulaşıcı olmayan hastalıkların dünyaya maliyetinin 50 trilyon dolar seviyesine çıkacağına söyledi. Artık sorunun sadece hekim kimliğiyle yönetilebilecek olmasının ötesine geçtiğini aktaran Prof. Dr. Kutluk, dünyanın kansere karşı ciddi politikalar şekillendirmek durumunda olduğunu belirtti.
UICC’nin her yıl Dünya Kanser Günü’nde, hastalığa dikkat çekmek ve kanser profilini yükseltmek için bir slogan belirlediğini söyleyen Prof. Dr. Kutluk, bu yıl için ‘Yapabiliriz yapabilirim’ sloganının seçildiğini söyledi. Prof. Dr. Kutluk, bu sloganla önlemden tedaviye, bireyden topluma, sivil toplumdan resmi kuruluşlara kadar herkesin kansere karşı yapabilecek bir şeyleri olduğunun mesajının verilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Comments are closed.