Antalyalı balıkçılar ve balıkseverler, her gün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Balıkçı Barınağı’nda gerçekleşen balık ihalesine katılarak, güne kazançlı başlamayı hedefliyor.
Antalyalı balıkçılar ve balıkseverler, her gün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Balıkçı Barınağı’nda gerçekleşen balık ihalesine katılarak, güne kazançlı başlamayı hedefliyor. Antalya‘da yaşayan vatandaşlar en çok Barbun ve Mercan balığı tüketirken, soğuk ve fırtına sebebiyle sezonun durgun geçtiği kentte balık fiyatlarının Mart ayından itibaren düşmesi bekleniyor. 1 Eylül 2015 tarihinde başlayan balık avı sezonunun bitimine az bir süre kala Antalya Balıkçılar Barınağı’nda düzenlenen balık mezatına Antalyalı balıkçılar ve balıkseverler büyük ilgi gösteriyor. Antalya Balıkçılar Barınağı’nda gerçekleşen balık ihalesi sabahın erken saatlerinde gün ağarmadan başlıyor. Özellikle balık satıcılarının rağbet gösterdiği ihaleye çok sayıda vatandaş da katılırken, Akdeniz, Ege ve Karadeniz‘den getirilen ve kasalarda sergilenen farklı deniz ürünleri de dikkat çekiyor. Belirlenen rakamdan başlayan ve açık arttırma usulüyle gerçekleştirilen ihalede fiyatlar 1 TL’lik artışlarla yukarı doğru çekilmeye çalışılıyor. Belirlenen rakama alıcı bulmayan kasa dolusu balığa ise ek promosyon olarak bir kasa balık verilerek ihaleye talep oluşturuluyor. 3-4 farklı noktada gerçekleşen ihaleler ise sıra ile yapılıyor. Tamamlanan bir ihalenin ardından ikinci ihale beş dakika ara ile yeniden başlıyor. Antalya Balıkçılar Barınağı’ndaki balıkçıların verdiği bilgiler doğrultusunda Antalyalı vatandaşların en çok Barbun ve Mercan balığını tükettikleri öğrenildi.
“UYGUN FİYATA HER TÜRLÜ BALIK VAR”
Karadeniz, Antalya ve Ege‘den günlük olarak gelen balıkların satışının yapıldığını belirten Antalya Balıkçılar Barınağı Komisyon Başkanı İlhami Demir, Antalyalıların ve balıkseverlerin bütçelerine uygun her türlü balığı bulabileceğini söyledi. Demir, “Esnafımız, aileler ve Antalyalı tüm vatandaşlarımız gelip buradan istedikleri gibi daha uygun fiyata balık satın alabilirler. Toptan satış yapılmaktadır, ayrıca her bütçeye göre balıklarımız bulunmaktadır. Çupra, Levrek, Barbun, Mercan, İstavrit, Çinekop, Palamut, Hamsi ne tür balık isterlerse her gün satışını yapmaktayız. Karadeniz, Antalya ve Ege‘den günlük balıklarımız geliyor. Vatandaşlarımız da gönül rahatlığıyla istedikleri fiyata bütçelerine göre satılandan daha uygun ve hesaplı bir şekilde balık alabilirler. Çupra ve Levrek fiyatlarımız 100 TL ile 200 TL arasında değişmekte, deniz balıklarında ise fiyat standardı bulunmamakta. 10 TL’den başlar 50-200 TL olarak balığın cinsine göre değişmektedir” dedi.
“1 KİLOGRAM ET FİYATINA 1 KASA BALIK”
Et fiyatlarının aksine balık fiyatlarının daha uygun olduğunu ifade eden İlhami Demir, 1 kilogram et fiyatına 1 kasa balığın çok rahat alınabileceğini dile getirdi. Antalya Balıkçılar Barınağı Komisyon Başkanı İlhami Demir konuşmasını şöyle tamamladı: “Buraya yeni taşındığımız için halkımız burayı bilmemekte. Antalya‘da en çok Barbun, Mercan türü balıklar tüketiliyor. Ayrıca sezonluk olarak Hamsi, İstavrit ve Palamut da çok fazla rağbet görmekte. Şu anda en fazla Gopez, İstavrit, Mercan, Barbun, Grida, Çupra ve Levrek bulunmakta. Balık fiyatları et piyasasına göre çok hesaplı, halkımız 1 kilogram et fiyatına buradan bir kasa balığı çok büyük bir rahatlıkla alabilir. Aynı fiyata alınacak bir kasa balık ile bir öğün yerine 3-4 öğün olarak tüketilebilir ve bütçelerine maliyeti de oldukça hesaplı olur.”
BULU: “MART AYINDA FİYATLAR DAHA DA DÜŞER”
Ay itibariyle havanın soğuk olması ve denizdeki fırtına nedeniyle sezonun durgun geçtiğini ifade eden AntalyaBalıkçılar Barınağı’nda işletmeci Tufan Bulu, Mart ayı ile birlikte fiyatlarda düşüş beklendiğini söyledi. Bulu, “Burada 6 firma bulunmakta, şu an için sezon çok beklediğimiz gibi geçmiyor. Seneye Antalya Körfezi’nde depremle başladık. Bunun haricinde doğalgaz ve petrol araştırma gemileri nedeniyle sezon beklediğimiz gibi geçmedi ama şubat ayına göre yine iyi, balığımız var, halkımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Balık azaldığından dolayı fiyatlar şu anda yüksek, ama bu şubat ayı için geçerli. Havanın soğuması ve fırtınalar gibi etkenlerden dolayı balık biraz az, bu da fiyatların yükselmesine neden olmakta. Mart ayı ile birlikte fiyatların biraz daha düşmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu. “
EN ÇOK BARBUN VE MERCAN TERCİH EDİLİYOR”
Antalya’da en çok barbun, mercan, grida, mezgit, kolyosun tercih edildiğini belirten Tufan Bulu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Burası altın borsası gibi gün gün fiyatlar değişmekte. Barbun’un kasası kimi zaman 250 TL’den satılırken ertesi gün 350-400 TL’den satılabilmekte. Antalya‘da şu an için en çok rağbet gören balık barbun, bunu mercan, grida, mezgit, kolyos takip etmekte. Bu balıkların sürekli satışı yapılmaktadır. Bir kasada 7-8 kg balık bulunmakta, kilogram hesabına vurduğumuz zaman pazar ile buradan alanların arasında fark bulunmakta. Balığın durumuna göre fiyat günden güne değişiyor, fiyatı sabitleyemiyoruz. Balık çok olduğunda fiyat düşüyor, ama talep çok olup balık az olduğu zaman fiyatlar artış gösteriyor” dedi. Sabahın erken saatlerinde balık ihalesine gelen Yusuf Coşkun isimli vatandaş ise genellikle cumartesi veya pazar günleri buraya gelerek balığını rahat bir şekilde aldığını ifade etti. 2 kasa Çupra balığı aldığını söyleyen Coşkun, “Market veya pazar yerlerinden aldığımız fiyatlara göre burası daha uygun geliyor. Genelde levrek, istavrit, hamsiyi tercih ediyorum. Bugün 280 TL ödeyerek 2 kasa Çupra aldım, dışarıdan almış olsam bana yaklaşık maliyeti 400 lira civarında olacaktı. Bu şekilde aile bütçesine de biraz katkıda bulunmuş oldum” diye konuştu.
Comments are closed.