Bazaar – Alışveriş Ve Yaşam Dergisi

Bu belirtiler uyku apnesi habercisi olabilir

admin 02 Nisan 2016 Galeri, Genel, Haber, Yaşam Yorumlar Kapalı
Bu belirtiler uyku apnesi habercisi olabilir

Yrd. Doç. Dr.  Darılmaz Yüce  boyunca terleme, gün içinde yorgunluk ve uyuklama, , sinirlilik ağız kuruluğunun  hastalığı belirtisi olabileceğini ifade etti.

Turgut Özal Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı uzmanlarından Yrd. Doç. Dr.  Darılmaz Yüce  boyunca terleme, gün içinde yorgunluk ve uyuklama, , sinirlilik ağız kuruluğunun  hastalığı belirtisi olabileceğini ifade etti. Yüce uyku apnesinin vücutta ‘hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, serebrovasküler hastalıklar, metaboliksendrom’ gibi çok önemli rahatsızlıklara sebep olduğunu açıkladı.

UYKU BOZUKLUĞUNUN EN ÖNEMLİ SEBEBİ

Turgut Özal Üniversitesi Uyku Hastalıkları Merkezi Sorumlu hekimi olan Yrd. Doç. Dr. Gülbahar Darılmaz Yüce uyku apnesine ilişkin önemli bilgiler verdi. Yüce Uykuda nefesin 10 saniye veya daha uzun süreyle kesilmesi apne olarak adlandırıldığını ifade etti. Uyku bozukluğuna yol açan yaklaşık yüz kadar hastalıktan en önemlisinin uyku apnesi olduğunu belirten Yüce, “Uykuda bütün vücut kasları gibi, damak ve solunum sistemi etrafındaki kaslar da gevşer, solunum yolu tıkanmaya başlar, uyku derinleştikçe solunum yollarındaki bu daralma daha da artar ve apneler süre ve şiddet olarak artar”dedi.

ÇOK SAYIDA ŞİKAYETİN SEBEBi

Yüce sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun sonucunda kişi ya uyanır yada farkında olmadan daha yüzeysel uykuya geçer. Bu döngü bütün gece boyunca defalarca tekrarlanır. Bu nedenle gece boyunca terleme, sabah dinlenmeden kalkma, gün içinde yorgunluk ve uyuklama, baş ağrıları, ağız kuruluğu, cinsel isteksizlik ve yetersizlik, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere neden olur. Gece tekrarlayan apneler nedeniyle kanda oksijen düzeyinde tekrarlayan düşmeler meydana gelir bu durum hipertansiyon, kalp hastalıkları ve serebrovasküler hastalıklara yol açar.”

TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK

Uyku apnesinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Yüce, “Ancak temel sorun tanı konma aşamasındadır.çünkü pekçok hasta hastalığının farkında değildir yada farkında olmasına rağmen hastalık sadece  olarak görülmekte ve önemsenmemektedir” dedi.

Yüce sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tanıda Anamnez, KBB muayenesi, Epworth Uyuklama Skalasıönemlidir. Ancak kesin tanı, “Polisomnografi” denilen uyku testi ile konur. Hasta bir gece uyku laboratuvarında uyur ve gece boyunca izlenir. Ertesi gün, programa yüklenen veriler üzerinde skorlama yapılarak hasta hakkında detaylı bir rapor elde edilir.”

Begen Paylas !

Yazar

Comments are closed.