Türkiye’de 5.2 milyon kişinin mücadele ettiği son 10 yılda yüzde 100 oranında artış gösteren diyabet hastalığına Dünyagöz Hastaneler Grubu bütüncül bir bakış açısı getiriyor. Dünyadiyabet Merkezleri’ni açan grup, bünyesine kattığı diyabet uzmanı, diyetisyen ve diyabet hemşireleriyle diyabet hastalarının ihtiyaç duydukları her alanda hizmet vermeye başladı.
Türkiye’nin göz sağlığı ve hastalıkları alanında ilk branş hastanesi olan Dünyagöz Hastaneler Grubu, diyabet hastaları için çok önemli bir hizmet sunuyor. Dünyagöz Hastaneleri’nin bünyesinde açılan Dünyadiyabet Merkezleri, diyabet hastalarının göz sağlığının yanı sıra genel kontrol ve diyetisyen ihtiyaçlarına da cevap veriyor.
Diyabetik retinopati, 50 yaş altındaki körlüğün birinci nedeni
Prof. Dr. Büyükbeşe, Dünyagöz Hastaneler Grubu’nun kurulduğu günden bu yana diyabet hastalığının göze olan zararlarını engellemek için mücadele ettiğini belirtti. Diyabet hastalarında en sık görülen göz rahatsızlığının diyabetik retinopati olduğunu söyleyen Prof. Dr. Büyükbeşe, bu hastalığın uzun süreli kan şekeri yüksekliğine bağlı retinadaki küçük damarları tıkayarak beslenmesini engellediğini ve zamanında müdahale edilmezse retinanın tamamen kaybına ve körlüğe kadar gidebilecek bir hastalık olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Büyükbeşe, diyabetik retinopatinin günümüzde 50 yaş altındaki körlüğün birinci nedeni olduğunu da vurguladı. Diyabetik retinopatinin erken, orta, ileri dönemlerde görmeyi farklı derecede etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Büyükbeşe, hastaların özellikle makula yani sarı nokta bölgesi tutulmuşsa görmenin azaldığını söyledi. Bu hastaların yakın görmelerinin bozulduğunu, bazı hastalarda görmenin yüzde 5 oranında azalırken, bazı hastalarda bu oranın yüzde 90’a çıkabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Büyükbeşe, bu açıdan diyabet ve göz hastalıkları uzmanlarının birlikte çalışmasının hastalığın etkin tedavisinde kritik önem taşıdığını vurguladı.
Diyabet hastaları için göz kontrolü şart
Prof. Dr. Mehmet Akif Büyükbeşe Türkiye’de 5.2 milyon kişinin mücadele ettiği diyabet hastalığının son 10 yılda yüzde 100 oranında arttığının altını çizerek diyabetin komplikasyonlar oluşmadan kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Büyükbeşe, diyabetin, Türkiye’de hızla artış gösteren ve günümüzde neredeyse her ailede ya da komşumuzda sıkça rastlanan bir hastalık olduğunu belirtti. Prof. Dr. Büyükbeşe, Tip 1 diyabet hastalarının hastalığın beşinci yılından itibaren, Tip 2 diyabet hastalarının ise tanı konur konmaz göz muayenesine gitmesi gerektiğini çünkü diyabetik retinopati tanısı konulduğunda hastaların zaten yaklaşık 5 yıldır fark edilmemiş diyabeti olduğunun altını çizdi. Diyabetik retinopati teşhisi konulan hastaların ise 3-4 ay aralıklarla kontrole gelmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Büyükbeşe, bu noktada Dünyadiyabet Merkezleri olarak diyabet hastalarının tüm muayene, kontrol ve testlerini yapacaklarını ifade etti.
Comments are closed.